Jouw oordeel onschuldig verklaren
Jouw oordeel onschuldig verklaren

Jouw oordeel onschuldig verklaren

Wanneer je iemand ontmoet, of ergens komt, beoordeel je in een oogwenk over diegene of die situatie. Wat vind ik van deze situatie? Hoe reageert deze persoon? Moet ik op mijn hoede zijn? In fracties van seconden registreer je en voor je het weet oordeel en veroordeel je.

Als je oordeelt, plak je iemand een labeltje op en verklaar je hem schuldig aan zijn gedrag. Die is bazig, dus niet aardig. Jij handelt naar het labeltje dat je diegene hebt opgeplakt en blijft liever bij de persoon uit de buurt. Het kan zijn dat jij je heel erg klein voelt bij deze persoon en het idee hebt dat deze jou afwijst, uitscheldt of pest. Jij ervaart de situatie vanuit jouw perceptie. Doordat er in jouw leven dingen zijn gebeurd die je een bepaalde kijk op situaties of mensen geeft. Je gaat uit van aannames en handelt ernaar.

Wat er gebeurt is dat die ander jou een spiegel voorhoudt. Kijk erin en reflecteer op jouw eigen gedrag. Onderzoek op welke manier je de situatie kunt veranderen. Hoe kun je aan de persoon of situatie een positieve lading geven in plaats van een negatieve?

 

☝ De eerste actie begint bij jezelf; pak dat labeltje bij die ander weg.

 

Vervolgens:

 

❓Stel je diegene een vraag over zijn gedrag.

👂Luister je wat diegene te vertellen heeft.

❔ Vraag je  door als het antwoord je niet duidelijk is.

 

Jouw oordeel onschuldig verklaart!

 

Liefs, Agnes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *