Hoe ‘niet kiezen’ je een burn-out kan bezorgen en wat je kunt doen als je er een hebt
Hoe ‘niet kiezen’ je een burn-out kan bezorgen en wat je kunt doen als je er een hebt

Hoe ‘niet kiezen’ je een burn-out kan bezorgen en wat je kunt doen als je er een hebt

Keuzes maken 🤔. Welke keuze je maakt doet er eigenlijk niet zo veel toe. Er is geen foute keuze. Als je géén keuze kunt maken (dat is óók een keuze, de keuze om niet te kiezen), dan ontstaat er stilstand.

 

Je realiseert je dat je bent stil gevallen, dat je niet meer groeit. Het is er ongemerkt ingeslopen. Of je bent in een situatie terechtgekomen, maar je komt er niet meer uit. Doordat je niet verder bent gegroeid, zit je nu ‘in de problemen’.

 

Een burn-out sluipt er op die manier stilletjes in. Je zit in een situatie die niet goed is voor je. Je voelt je verantwoordelijk voor je werk, je bent loyaal, maar ook al heel lang niet meer gelukkig met je werksituatie. Je loopt op je tenen, maar je vindt jezelf laf als je niet doorzet. Je vindt dat je het allemaal wel alleen moet kunnen, of zelfs wel alleen moet doen. Dat je je niet moet aanstellen. Je wilt anderen geen overlast bezorgen. Je voelt je verantwoordelijk. Als jij voor jezelf kiest, komen anderen in de problemen. Daar ben je van overtuigd. Je voelt je schuldig en je schaamt je om te moeten zeggen dat het je allemaal te veel wordt.

 

Ik moedig je aan om een keuze te maken om voor jezelf te gaan staan. Hulp te vragen. Te bespreken waar je tegenaan loopt. Voor jezelf, want dit gaat alleen maar van kwaad tot erger. Ervaar je al lichamelijke klachten? Heb je al paniekaanvallen of hyperventileer je op de momenten dat je jezelf pusht een tandje verder of harder te gaan of iets doet wat buiten je comfortzone ligt?

 

Trek aan de rem! Je zit in een moeilijk proces! Is er iemand in je omgeving, partner, collega, vriend(in), ouder, die je kunt vertellen wat er aan de hand is en die je kan ondersteunen in je proces? Als het werk gerelateerd is, laat dat ook je werkgever weten.

 

Er zijn trajecten die je kunt volgen bij professionele instanties die je helpen om je weer beter te gaan voelen, zodat je ook weer terug kunt keren in het arbeidsproces. Overleg hierover met je huisarts.

 

Een van mijn cliënten doorloopt nu zo’n traject. Zij is hoog gevoelig, hoog sensitief. Ik help mensen die hoog gevoelig, hoog sensitief zijn. Ze heeft Sensi therapie en Access Bars behandelingen bij mij ondergaan. Daar voelde ze zich beter door. Sinds het traject, gaat het gelukkig ook stukken beter met haar.

 

Heb jij vragen over hoog gevoeligheid? Hoog sensitiviteit? Hoe Sensi therapie of Access Bars jou kan helpen bij een burn-out? Stuur me dan een privéberichtje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *